marți, 5 mai 2015

ATRAGEREA BOLII PRIN AUTOCOMPĂTIMIRE„Cei care se tot gândesc la o boală, cei care cred că au făcut „ceva" care îi va îmbolnăvi, cei care se autocompătimesc, într-adevăr îşi cauzează boala. Există un dicton extraordinar de real: „Boala vine chemată!"
Probabil că ţi s-a spus: „să nu stai în curent că răceşti", iar afirmaţia asta ai contabilizat-o ca pe un fapt. O asemenea acceptare transformă învăţarea într-un sistem de credinţă. Data următoare stând în curent, datorită acestei credinţe contezi pe apariţia răcelii. Continuarea poveştii o cunoşti: o altă dată când stai din nou în curent îţi întăreşti corelaţia cauză-efect; eşti mai convins că răceşti din nou. Şi gata! O ai!
Eşti permanent înconjurat de bacterii şi viruşi, dar ci sunt ţinuţi în şah de sistemul tău imunitar. Mentalul tău poate în aceeaşi măsură să dea frâu liber sau să înfrâneze sistemul imunitar. Medicii se apropie încet, dar tot mai mult de momentul în care vor accepta total că mentalul nostru este capabil să modifice starea corporală. Faptul că o poate strica, l-au acceptat de decenii! Aveţi mare grijă:
   De la aşteptările cu caracter negativ ne îmbolnăvim.
   Aşteptările pozitive ne însănătoşesc.
Ambele procese au loc cu aceeaşi eficacitate. Sub influenţe fortifiante, aceste aşteptări devin tot mai eficace. Are un efect fortifiant dacă noi spunem sau îi auzim pe alţii spunând. Ceva în acest sens. Imaginaţia are de asemenea un efect de întărire la fel ca şi formarea imaginii şi conştientizarea rezultatului.
Un bărbat merge la medic. I se face anamneză (datele privind evoluţia suferinţei sale), după care i se prescrie un medicament. Pacientul merge la farmacie, cumpără pastilele prescrise, le ia să zicem una la patru ore şi se însănătoşeşte.
Medicul nu i-a găsit nimic maladiv, în reţetă i-a prescris doar tablete de dextroză. Numai încrederea în medic şi în efectul medicamentului prescris şi-au făcut efectul (cunoscut sub numele de efect placebo); medicul a prescris un medicament neutru, dar ştia că sarcina de vindecare o va duce la bun sfârşit psihicul pacientului. (Era un doctor priceput!)
Şi tu îţi poţi pune psihicul la lucru, iar prin asta te ajuţi pe tine însuţi şi pe alţii în aceeaşi măsură.”
Sursa: DAN SERACU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu